Το Αμβούργο δεν θέλει Ολυμπιακούς Αγώνες

Έκπληξη στο δημοψήφισμα της Κυριακής: οι κάτοικοι του Αμβούργου αποφάσισαν ότι δεν θέλουν να διεκδικήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Προφανής λόγος: η ανησυχία για το υπέρογκο κόστος.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής, το 51,6% των ψηφοφόρων είπαν «όχι» στη διοργάνωση, με τη συμμετοχή να φτάνει το 50,1%. Το πρακτορείο SID κάνει λόγο για «σοκ στον γερμανικό αθλητισμό», ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF βλέπει «ολυμπιακό φιάσκο».

Ο δήμαρχος του Αμβούργου, Όλαφ Σολτς, που είχε καλέσει μέσω twitter τους πολίτες να ψηφίσουν «ναι» και προσήλθε από νωρίς στο δημαρχιακό μέγαρο ελπίζοντας σε μία ευχάριστη βραδιά, αναγκάστηκε να παραδεχθεί την ήττα του.

«Ήταν μία απόφαση που δεν θέλαμε, αλλά ήταν μία καθαρή απόφαση» ανέφερε ο Σολτς και υποσχέθηκε ότι η πόλη δεν πρόκειται να υποβάλει υποψηφιότητα. Είναι η δεύτερη συνεχής απόρριψη υποψηφιότητας με δημοψήφισμα στη Γερμανία, μετά το ηχηρό «όχι» που είχαν πει οι κάτοικοι του Μονάχου στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022, ενώ και το Βερολίνο είχε φανεί απρόθυμο να διεκδικήσει τη διοργάνωση του 2024.