Νικολάς Μαδούρο

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης τύπου του Προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο

Στις 17 Μαΐου, ο ηγέτης της Βενεζουέλας παραχώρησε μια συνέντευξη Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο Miraflores παρουσία δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο και μεταδόθηκε ζωντανά σε όλες τις πρεσβείες της Βενεζουέλας ανά τον κόσμο.

Ο πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι ενώνονται σε μια επικοινωνιακή εκστρατεία κατά της κυβέρνησής του και αναπτύσσουν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο όπου υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας σκοπεύει να προβεί σε πραξικόπημα.

Προειδοποίησε επίσης για την εφαρμογή ενός νέου Σχεδίου Condor που επιδιώκει να υπονομεύσει τις προοδευτικές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Κατά την άποψή του, ο ρόλος της διεθνούς δεξιάς είναι να απειλήσει τα κοινωνικά επιτεύγματα της περιοχής. «Η εκστρατεία κατά της Βενεζουέλας είναι να δημιουργήσει χάος και βία, που επιτρέπει μια παρέμβαση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ», τόνισε ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στο Καράκας (πρωτεύουσα).

Δήλωσε ότι ο στόχος των κύριων ηγετών της δεξιάς είναι να εξασφαλίσουν ταραχές και βία “για να δημιουργήσουν την αξιοπιστία και τη δύναμη για το σχέδιο επέμβασης”.

Ο Πρόεδρος Μαδούρο κάλεσε και πάλι τη δεξιά της Βενεζουέλας και τα μέσα ενημέρωσης σε έναν εποικοδομητικό και δημοκρατικό διάλογο με την κυβέρνησή του και τους υπερασπιστές του Μπολιβαριανού οράματος.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στους δρόμους του Καράκας και άλλων πόλεων, ο πρόεδρος προειδοποίησε ότι υπάρχουν σχέδια για τη μετατροπή των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης σε πράξεις αποσταθεροποίησης, επαναλαμβάνοντας τα τραγικά γεγονότα των Guarimbas του 2014.

Διαβεβαίωσε ότι όλη η εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης είναι σχεδιασμένη στον άξονα Μπογκοτά-Μαδρίτη-Μαϊάμι-Ουάσιγκτον , «αλλά έχει ένα κέντρο σχεδιασμού και εκτέλεσης, των διαταγών, του λόμπι, της δύναμης, της χρηματοδότησης στην Ουάσιγκτον».  «Όλοι οι πρεσβευτές των ΗΠΑ στον κόσμο έχουν μεταξύ των προτεραιοτήτων τους το λόμπι για να προσπαθήσουν να επιτεθούν εναντίον της Βενεζουέλας και να μας βλάψουν. Οι πιέσεις που υπάρχουν στις κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής κατά της Βενεζουέλας δεν γνωρίζουν ανάλογο τα τελευταία 17 χρόνια», πρόσθεσε.

«Τα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν τις ίδιες ειδήσεις την ίδια στιγμή, ένας συντονισμός και μια αποτελεσματικότητα που μπορεί να επιτύχει μόνο μια μεγάλη δύναμη που βρίσκεται πίσω, που εκβιάζει, που υποβάλλει, που κυριαρχεί. Ευτυχώς εμείς φέρνουμε την εμπειρία της μάχης και της δύναμης  που μας έχει δοθεί για να υπερασπιστούμε την αλήθεια και ένα σχέδιο τόσο όμορφο όπως είναι  η Μπολιβαριανή Επανάσταση», δήλωσε ο Μαδούρο.

Ο Μαδούρο, πρόσθεσε ότι κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2016, κυκλοφόρησαν 1.315 ειδήσεις στα μέσα ενημέρωσης της Μπογκοτά, της Μαδρίτης και του Μαϊάμι, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 97% των αρνητικών πληροφοριών κατά  της Βενεζουέλας.

Όσον αφορά το δημοψήφισμα ανάκλησης που επιδιώκει να συγκαλέσει η δεξιά,  με σκοπό την ανάκληση του Προέδρου πριν τελειώσει η θητεία του, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται από το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι εκείνοι (η αντιπολίτευση) δεν θέλουν ένα δημοψήφισμα, αλλά ένα πραξικόπημα από ξένη επέμβαση.

Μετά την επαλήθευση των υπογραφών, θα παρουσιαστεί μια έκθεση στο Εθνικό Συμβούλιο Εκλογών σχετικά με την καταστροφή. Σίγουρα όμως, εκείνοι που ήταν υπεύθυνοι για αυτές τις υπογραφές φέρουν νομική ευθύνη για την εξαπάτηση του λαού.

Ωστόσο, ο Νικολάς Μαδούρο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, αν η δεξιά προχωρήσει στη διαδικασία ανάκλησης  και ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το επόμενο έτος, η Μπολιβαριανή Επανάσταση θα θριαμβεύσει.

Μπροστά στην κρίση του πετρελαίου και τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του αργού, ο Μαδούρο ανήγγειλε  στην ομιλία του ότι το σχέδιό του είναι να ενισχύσει τους δεσμούς με την Petrocaribe (Ενεργειακή Συμφωνία Συνεργασίας που υπογράφηκε από 14 χώρες), με σκοπό την προώθηση δικαιότερων τιμών.

Παρά την εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης όπου πρωταγωνιστεί η Ισπανία με την ελίτ της και τα κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Μαδούρο εξέφρασε την ελπίδα ότι θα χτίσει γέφυρες διαλόγου με την Ισπανία.

Στον τομέα της προώθησης του Μπολιβαριανού κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου, ο αρχηγός του κράτους ανακοίνωσε ότι  στόχος της κυβέρνησης για το 2016 είναι να επιτευχθεί η κατασκευή 500.000 κατοικιών, οι οποίες θα ωφελήσουν τις κατώτερες τάξεις της Βενεζουέλας. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρόεδρος τόνισε ότι το 2015, περάσανε από το 62% της κατανομής του φυσικού πλούτου στο 71%.

Επίσης, εξήρε τα κυβερνητικά σχέδια που στόχο έχουν να μετατρέψουν την εισοδηματική οικονομία σε ένα μοντέλο παραγωγικής οικονομίας. Ο Μαδούρο διαβεβαίωσε ότι η Βενεζουέλα εξαρτούσε από τον προϋπολογισμό της το 80% των πετρελαϊκών εσόδων, ενώ το 80% εξαρτάται από την είσπραξη των φόρων. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος προέτρεψε το λαό να ενώσει τις προσπάθειες του  με την Μπολιβαριανή κυβέρνηση και να ενσωματωθεί στην παραγωγική διαδικασία.

Όσον αφορά την προεδρία της Mercosur, δήλωσε: «Αναλάβαμε τον Ιούλιο την προεδρία της Mercosur και θα υπερασπιστούμε τον κοινωνικό χαρακτήρα της, ένα από τα μεγάλα κοινωνικά επιτεύγματα της Mercosur που επανιδρύθηκε» και προειδοποίησε ότι η οικονομία της Mercosur δεν πρέπει να διέπεται από το κεφάλαιο. «Θεωρώ ότι οι διαφορές  πολιτικο-ιδεολογικού χαρακτήρα αντιμετωπίζονται με ισορροπία και σεβασμό», τόνισε ο πρόεδρος υποδεικνύοντας ότι θα υπερασπιστούν τις κυβερνήσεις με ισορροπία και σεβασμό.

Στο πλαίσιο αυτό, γεννήθηκε ο προβληματισμός εάν ο νεοφιλελευθερισμός είναι πραγματικά μια εναλλακτική λύση για τη Λατινική Αμερική και αν η ήπειρος παραδίδεται και πάλι στις συνταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σχετικά με την εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης και την αυτοκρατορική επίθεση, «των οποίων μοναδικός σκοπός είναι να αποκατασταθεί η γεωπολιτική κυριαρχία του κόσμου και το νεοαποικιακό σύστημά του», ο Νικολάς Μαδούρο κάλεσε για την ανάπτυξη μιας σχέσης αλληλεγγύης και σεβασμού προς τη Βενεζουέλα.

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από τα χέρια μας και το Σύνταγμά μας για να κερδίσουμε την εσωτερική ειρήνη και να συνεχίσουμε να κερδίζουμε τη μάχη της αλήθειας, του δικαιώματος μας σε ένα σύστημα πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και της απόφασής μας κανείς να μην εμπλέκεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας», κατέληξε.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΑΔΟΥΡΟ 1