Συμφωνία των κρατών της Λατινικής Αμερικής για διευκόλυνση των Κουβανών μεταναστών να φθάσουν στις ΗΠΑ

Τα κράτη της Κεντρικής Αμερικής έφθασαν σε συμφωνία ούτως ώστε να επιτραπεί σε αρκετές χιλιάδες Κουβανών μεταναστών που έχουν εγκαταλειφθεί στην Κόστα Ρίκα για πάνω από ένα μήνα να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι μετανάστες θα μεταφερθούν αεροπορικώς στο Ελ Σαλβαδόρ και από εκεί θα μπουν σε λεωφορεία, τα οποία θα τους μεταφέρουν στις ΗΠΑ.

Η Αμερικανική νομοθεσία δίνει στους μετανάστες από την Κούβα προτιμησιακή μεταχείριση.

Εάν φτάσουν στα σύνορα των ΗΠΑ μέσω ξηράς τους επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα και να υποβάλουν αίτηση για άδεια παραμονής.

Όσοι συλλαμβάνονται στη θάλασσα, στέλνονται πίσω, στο πλαίσιο της ειδικής μεταναστευτικής πολιτικής που είναι γνωστή ως «υγρό πόδι, στεγνό πόδι (wet foot, dry foot)».

Πολλοί Κουβανοί μετανάστες φοβούνται ότι η αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Αβάνας μπορεί να βάλει τέλος στην προτιμησιακή μεταχείριση που τους δόθηκε.

”Πιστεύω ακράδαντα ότι η πολιτικοποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα πρέπει να αλλάξει”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκεζ.

Ο αριθμός των Κουβανών που προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ μέσω των χωρών της Λατινικής Αμερικής, έχει αυξηθεί κατακόρυφα από το Δεκέμβριο του 2014, όταν οι δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να αρχίσουν την αποκατάσταση των σχέσεων.

«Δείξτε γενναιοδωρία»

Η σημερινή κρίση άρχισε τον Νοέμβριο, όταν η Νικαράγουα, στενός σύμμαχος της Κούβας, αρνήθηκε την πρόσβαση σε χιλιάδες μετανάστες που έφθαναν από την Κόστα Ρίκα. Η κυβέρνηση της Κούβας λέει ότι κατ ‘εκτίμηση 7.000 μετανάστες ζουν στην Κόστα Ρίκα από τις 14 Νοεμβρίου.

Πολλοί από τους μετανάστες πήγαν αεροπορικώς από την Κούβα στον Ισημερινό (Εκουαδόρ), όπου δεν απαιτείται για τους Κουβανούς να έχουν βίζα. Ο Ισημερινός όμως άλλαξε έκτοτε την πολιτική της θεώρησης διαβατηρίων για τους Κουβανούς.

Από τον Ισημερινό, οι κουβανοί μετανάστες ταξίδεψαν βόρεια μέσω Κολομβίας, Παναμά και  Κόστα Ρίκα, έως ότου τους σταμάτησαν στη Νικαράγουα.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε ένταση μεταξύ της Κόστα Ρίκα και της Νικαράγουα.

Η Κόστα Ρίκα είχε ζητήσει τη δημιουργία ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για να επιτρέψει στους μετανάστες να συνεχίσουν το μακρύ ταξίδι τους προς τις ΗΠΑ, περίπου 2.400 χιλιόμετρα (1.500 μίλια) μακριά.

Την Κυριακή, ο Πάπας Francis προέτρεψε τα έθνη της Κεντρικής Αμερικής να δείξουν γενναιοδωρία στην αντιμετώπιση της κρίσης.

”Καλώ τις χώρες της περιοχής να δείξουν γενναιοδωρία και να καταβάλουν όλες τις απαραίτητες προσπάθειες για να βρεθεί μια γρήγορη λύση σε αυτό το ανθρωπιστικό δράμα,” είπε ο Πάπας.

Ο Πάπας είπε ότι πολλοί από τους Κουβανούς που διήλθαν την Κεντρική Αμερική ήταν θύματα εμπορίας ανθρώπων.