russian-turkish-scale

Ρωσία-Τουρκία: Δυο μέτρα- δυο σταθμά!

yannis-moutsosΗ συνέχεια στο Ρωσοτουρκικό θρίλερ συνεχίζεται, καθώς πληθαίνουν οι παράγοντες γύρω απο την γεωπολιτκή εξίσωση. Ας εξετάσουμε όμως τα γεγονότα αλλά και τις πιθανές παραμέτρους τους που θα καθορίσουν τις μελλοντικες εξελίξεις!

του Γιάννη Μούτσου – αρχισυντάκτη thediplomat.gr


Γεγονός: Μετά τις συγκεχυμένες πληροφορίες για την παραβίαση ή μη του τουρκικού FIR από το ρωσικό βομβαρδιστικό SU24, η Ρωσία απαντάει εμμέσως με την αποστολή και ανάπτυξη ισχυρών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστοιχιών, τύπου S400 στην Συρία για την προστασία αεροπορικών της αποστολών κατά των μαχητών του DAESH.

Σχόλιο: πρόκειται για τη νεότερη γενιά αντιαεροπορικών των s300 που προμηθεύτηκε η Ελλάδα προ ετών, αλλά ποτέ δεν ανέπτυξε, υπό το καθεστώς απειλών της Τουρκίας για casus beli.

russian-missile

Συστοιχίες πυραύλων s400 θα αναπτυχθούν στην Συρία, για προστασία των ρωσικων αεροσκαφων κατα την εκτέλση των αποστολών τους δήλωσε η ρωσική πλευρά! flickr photo by Dmitry Terekhov http://flickr.com/photos/44400809@N07/4714423742 shared under a Creative Commons (BY-SA) license


Γεγονός: Αμέσως μετά την κατάρριψη, ο αμερικανικός παράγοντας στήριξε την Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ και δικαιολόγησε το δικαίωμα της να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Σχόλιο: Συνεπώς η Τουρκία κατά το διεθνές δίκαιο μπορεί να υπερασπίζεται το δικό της FIR καταρρίπτοντας οτιδήποτε ίπταται, αλλά οι γείτονες της (Ελλάδα) οφείλουν να υπομένουν και να ανέχονται όλες τις παραβιάσεις που γίνονται καθημερινά έως και το Σούνιο…

russian-fighting-jet

Ρωσικά μαχητικά που επιχειρούν στην Συρία, θα προστατέυονται από διερχόμενα αντιαεροπορικά βλήματα χάρη στις συστοιχίες των s400. flickr photo by HooLengSiong http://flickr.com/photos/39463459@N08/7698763854 shared under a Creative Commons (BY) license


Γεγονός:Παρά την σοβαρότητα της κατάστασης ο πρόεδρος Μ.Ομπάμα κάλεσε για αποκλιμάκωση της έντασης και για κοινή και συντονισμένη αντιμετώπιση της ισλαμικής απειλής.

Σχόλιο: Πώς είναι δυνατή η συνεργασία της Τουρκίας με την Ρωσία όταν η πρώτη έχει καταρρίψει αεροσκάφος της δεύτερης χωρίς μάλιστα να έχει ακόμη αποσαφηνιστεί αν το ρωσικό μαχητικό βρέθηκε εντός τους τουρκικού FIR;

Η Ρωσία μετά την κρίση την Ουκρανία, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με την Δύση, σε ένα νέο ψυχροπολεμικό πόλεμο, του οποίου η εξέλιξη θα είναι ραγδαία, με την προσεχή ολοκληρωτική απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία. Η Ρωσία έχει υποστεί πλείστες κυρώσεις, ενώ έχει απομονωθεί από το διεθνές γεωπολιτικό γίγνεσθαι. Ο Ρώσος Πρόεδρος Β.Πούτιν, λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες αυτές, ενδεχομένως να ήλπιζε πως οι επιχειρήσεις κατά του ακραίου ισλαμικού κινδύνου, να έφερναν την Ρωσία πιο κοντά στη Δύση και να της επέτρεπαν  μια νέα προσέγγιση. Αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι τώρα η Ρωσία δεν έχει ενεργήσει (φανερά) στρατιωτικά κατά της Τουρκίας. Ωστόσο, η φρασεολογία και η γλώσσα του σώματος του Ρώσου Προέδρου, όταν πληροφορήθηκε την κατάρριψη του αεροσκάφους ήταν κάτι παραπάνω από επιθετική! Άλλωστε τα μέσα που δύναται να χρησιμοποιήσει η Ρωσία κατά της Τουρκίας, χωρίς να εκνευρίσει του δυτικούς συμμάχους της, είναι πολλαπλά και όχι φανερά!

Η Τουρκία με την σειρά της “έπαιξε ένα ισχυρό χαρτί”, αντιλαμβανόμενη πως αν η συμμαχία της Δύσης με την Ρωσία ευοδωθεί, και στηριχτεί το καθεστώς του Άσσαντ στην γειτονιά της, εκείνη θα αποτελέσει έναν απλό εκτελεστικό παράγοντα, χωρίς δικαίωμα ουσιαστικού λόγου.

Συνεπώς το ρίσκο που πήρε να καταρρίψει το ρωσικό αεροσκάφος, της δίνει προβάδισμα στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις, ενώ την βάζει στον χάρτη των ισχυρών παικτών στη Μ. Ανατολή.

Άξιον αναφοράς είναι ότι η Δύση επέτρεψε να συμβεί το περιστατικό κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους, γεγονός που δείχνει ότι δίνεται πολύ μεγαλύτερη σημασία στο νέο-ψυχροπολεμικό πόλεμο, παρά στον «κοινό ισλαμικό κίνδυνο».

Η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα!