ρωσία τουρκία

Ρωσία: Σταδιακή επέκταση απαγορεύσεων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από Τουρκία

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού τύπου, που παραπέμπουν σε δηλώσεις που έκανε στις 12 Μαΐου η Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επίβλεψης (Rosselkhoznadzor) της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Julia Shvabauskene, η ρωσική υπηρεσία εξέταζε το ενδεχόμενο επιβολής καθολικής απαγόρευσης στις εισαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία λόγω εκτεταμένων υγειονομικών παραβάσεων. Ωστόσο η εξέλιξη αυτή φαίνεται να αποτρέπεται, καθώς, σύμφωνα με νέες δηλώσεις του ίδιου στελέχους της Rosselkhoznadzor στις 19.05.2016, η ρωσική υπηρεσία αποφάσισε να προβεί σε απαγόρευση εισαγωγής συγκεκριμένων φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία, καθώς έλαβε διαβεβαιώσεις από την τουρκική πλευρά ότι θα ενταθούν οι υγειονομικοί έλεγχοι των προς εξαγωγή τουρκικών προϊόντων.

Επισημαίνουμε, ωστόσο, ότι κατά το πρόσφατο διάστημα παρατηρείται μια σταδιακή επέκταση των απαγορεύσεων που σχετίζονται με την εισαγωγή προϊόντων τροφίμων από την Τουρκία στη Ρωσία, με αφετηρία την απόφαση επιβολής μερικού εμπάργκο σε εισαγωγές τροφίμων ως μέρος των ρωσικών αντιμέτρων μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους τον Νοέμβριο του 2015.

Έτσι, με το Προεδρικό Διάταγμα επιβολής αντιμέτρων έναντι της Τουρκίας, είχε επιβληθεί ήδη από την 1 Ιανουαρίου 2016, απαγόρευση εισαγωγών σε ορισμένα προϊόντα ζωικής προέλευσης (κατεψυγμένα κοτόπουλα και γαλοπούλες) και φυτικής προέλευσης (τομάτες, κρεμμύδια, κουνουπίδια, μπρόκολα, αγγούρια, πορτοκάλια, μανταρίνια, σταφύλια, μήλα, αχλάδια, βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα και φράουλες).

Κατόπιν, επιπλέον των ανωτέρω απαγορεύσεων πολιτικής φύσεως, η Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επίβλεψης (Rosselkhoznadzor) της Ρωσικής Ομοσπονδίας επέβαλε απαγόρευση εισαγωγής και σε άλλες κατηγορίες φρέσκων προϊόντων τουρκικής προέλευσης, στη βάση υγειονομικών παραβάσεων. Τα προϊόντα που απαγορεύθηκαν είναι οι πιπεριές και τα ρόδια (τον Μάρτιο) και οι μελιτζάνες (τον Απρίλιο).

Ακολούθησε συνάντηση μεταξύ της Rosselkhoznadzor και της ομόλογης τουρκικής υπηρεσίας, η οποία προκλήθηκε με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς, στις 26.04.2016. Κατά τη συνάντηση, η ρωσική πλευρά ενημέρωσε ότι, παρά την πτώση των συνολικών τουρκικών εξαγωγών φρέσκων προϊόντων στη Ρωσία λόγω της επιβολής απαγορεύσεων, έχουν αυξηθεί κατά το πρόσφατο διάστημα τα περιστατικά φορτίων τουρκικών προϊόντων στα οποία εντοπίζονται επιβλαβή παράσιτα και μικροοργανισμοί. Η Rosselkhoznadzor έκανε αναφορά σε 32 τέτοια περιστατικά και ζήτησε τη διεξαγωγή εκτενέστερων ελέγχων από τις τουρκικές αρχές.

Η δήλωση της εκπροσώπου της Rosselkhoznadzor που προειδοποιούσε για επιβολή συνολικού εμπάργκο στις εισαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία, πραγματοποιήθηκε στον απόηχο αυτής της συνάντησης. Έκτοτε η ρωσική υπηρεσία επέκτεινε περαιτέρω τον κατάλογο των προϊόντων που απαγορεύεται να εισαχθούν από την Τουρκία στη βάση υγειονομικών παραβάσεων, προσθέτοντας το μαρούλι και, λίγες μέρες αργότερα, τις κολοκύθες και τα κολοκύθια, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι, λόγω θετικής ανταπόκρισης των τουρκικών ελεγκτικών αρχών, η καθολική απαγόρευση εισαγωγών τουρκικών προϊόντων δεν κρίνεται απαραίτητη.

Επισημαίνουμε ότι, σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων οι οποίες επί του παρόντος έχουν εξαιρεθεί τόσο από τις πολιτικές όσο και από τις υγειονομικές απαγορεύσεις, η Τουρκία κατέχει κυρίαρχη θέση στη ρωσική αγορά. Στα λεμόνια, για παράδειγμα, η Τουρκία διατηρεί την πρώτη θέση μεταξύ των διεθνών προμηθευτών της Ρωσίας με εξαγωγές ύψους 88,2 εκατ. δολλαρίων κατά το 2015 και μερίδιο στη ρωσική αγορά της τάξεως του 51%. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα κεράσια όπου η Τουρκία είναι πρώτη προμηθεύτρια χώρα της Ρωσίας με εξαγωγές ύψους 26,9 εκατ. δολλαρίων κατά το 2015 και μερίδιο στη ρωσική αγορά 38%. Ενδεχόμενος αποκλεισμός της Τουρκίας σε αυτά τα προϊόντα θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στη ρωσική αγορά.

*Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μόσχας (Αρμοδιότητα και για Λευκορωσία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν)