Περιστατικά παιδικής κακοποίησης από Ευρωπαϊκά στρατεύματα εντόπισε ο ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Πάνω από έξι ακόμα περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ευρωπαϊκά στρατεύματα έχουν εντοπιστεί από το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπως είπε ο επικεφαλής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Zeid Ra’ad Al Hussein.

Το γραφείο του  Zeid Ra’ad Al Hussein είπε ότι μια ομάδα του ΟΗΕ πήρε συνέντευξη από κορίτσια που ισχυρίστηκαν ότι οι θύτες της σε βάρος τους κακοποίησης προέρχονταν από κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από μέλη των Γαλλικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η κακοποίηση φέρεται να έλαβε χώρα κοντά σε ένα στρατόπεδο εκτοπισμένων κοντά στο αεροδρόμιο Bangui.

Το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε την Παρασκευή ότι τα εικαζόμενα θύματα “πίστευαν ότι θύτες τους ήταν μέλη της γεωργιανής EUFOR”. Η φερόμενη κακοποίηση έλαβε χώρα το 2014, αλλά ήρθε στο φως μόλις τις τελευταίες εβδομάδες.

Είπε ακόμη ότι ο Zeid Ra’ad Al Hussein ανέφερε τις περιπτώσεις αυτές στις ευρωπαϊκές, γεωργιανές και γαλλικές αρχές την περασμένη εβδομάδα, καθώς μιλάμε για ισχυρισμό για τον οποίο χρειάζεται επιπρόσθετη έρευνα.