Τι είπε στην τελευταία του ομιλία ο Μπάρακ Ομπάμα

Nα μην υποκύψουν στον φόβο, τόσο απέναντι στις οικονομικές αναταράξεις, όσο και απέναντι στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους, κάλεσε τους Αμερικανούς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια της τελευταίας του ομιλίας για την «Κατάσταση της Ένωσης».

Απευθυνόμενος στους πολιτικούς του αντιπάλους, ο Ομπάμα απηύθυνε προειδοποίηση από το βήμα του Κονγκρέσου κατά των υπερβολικών δηλώσεων για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με τις οποίες ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με τον «τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο». «Παίζουν το παιγνίδι των τζιχαντιστών», παρατήρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Όπως είπε, «τα πλήθη των μαχητών στις καρότσες των τζιπ και οι διαταραγμένοι εγκέφαλοι που συνωμοτούν σε διαμερίσματα και γκαράζ αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τους πολίτες και πρέπει να συλληφθούν» ωστόσο «δεν αποτελούν απειλή για την ύπαρξη» του αμερικανικού έθνους. «Εάν αμφιβάλλετε για τη δέσμευση της Αμερικής – ή για τη δική μου δέσμευση στην απόδοση δικαιοσύνης- ρωτήστε τον Οσάμα μπιν Λάντεν», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας στις κινδυνολογικές δηλώσεις τους δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ, ο Ομπάμα τόνισε ότι να κάνει κανείς λόγο για παρακμή της αμερικανικής οικονομίας αποτελεί «πολιτικό μύθευμα».

Αναφερόμενος στις σημαντικές αλλαγές που συνέβησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στη διάρκεια της ιστορίας τους – και ιδιαίτερα στα διαδοχικά μεταναστευτικά κύματα- δήλωσε: «Κάθε φορά, ορισμένοι σας έλεγαν να φοβάστε το μέλλον… Και κάθε φορά νικήσαμε αυτούς τους φόβους». Αναφέρθηκε επίσης στις αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως οι ιατρικές ανακαλύψεις, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον οποίο «η Αμερική μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο, όπως μπόρεσε να κατακτήσει τη Σελήνη».