Εκδήλωση με θέμα την «Ασφάλεια στη Νότια Περιφέρεια της Ευρώπης και στην Νοτιοανατολική Ασία: Μια Συγκριτική Ανάλυση» διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) σε συνεργασία με την ένωση των χωρών της ΝΑ Ασίας. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν οι πρέσβεις της Ινδονησίας, του Βιετνάμ, της Ν. Κορέας και των Φιλιππίνων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου.
Σκοπός της ημερίδας ήταν να συζητηθούν διεξοδικά οι μέθοδοι και οι τακτικές γύρω από την ασφάλεια με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι αλλά την ένταση στην Συρία.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρέσβης της Ινδονησίας κύριος Benny Bahanedewa, ενώ παρέστησαν οι πρέσβεις, Tran Thi Ha Phuong του Βιετνάμ, ο πρέσβης της Κορέας και ο πρέσβης των Φιλιππίνων, Nestor Zipagan Ochoa, ο οποίος ήταν και ένας εκ των βασικών ομιλητών.
Ο Ινδονήσιος πρέσβης τόνισε πως η ασφάλεια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών πολιτικών αναλυτών εξαιτίας της σημασίας της στην επιβίωση. Μάλιστα, αναφέρθηκε στον διαχωρισμό σκληρής και ήπιας απειλής και χαρακτήρισε την εκδήλωση αυτή ως μια σημαντική ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δυο ηπείρων.
Την αρχή στις ομιλίες έκανε ο πρέσβης των Φιλιππίνων κύριος Nestor Zipagan Ochoa, ο οποίος χαρακτήρισε το τέλος του ψυχρού πολέμου ως μια μνημειώδη αλλαγή στον τρόπο σκέψης της κοινωνίας. Τόνισε πως πλέον η ασφάλεια επικεντρώνεται στον ανθρώπινο παράγοντα ενώ έκανε εκτενή αναφορά στους τομείς που χρήζουν προσοχής, όπως η ασφάλεια στην υγεία, το περιβάλλον, η προσωπική και η κοινωνική ασφάλεια αλλά και αυτή των τροφίμων.
Ο πρέσβης Ochoa επεσήμανε τις σχέσεις της τρομοκρατίας με τα όπλα μαζικής καταστροφής και έκανε λόγο για απειλή προς το ανθρώπινο είδος. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη ναυτική ασφάλεια, τονίζοντας πως αποτελεί συμφέρον της διεθνούς κοινότητας να καταστείλει την πειρατεία, αφού αυτή έχει επιπτώσεις τουλάχιστον στον τουρισμό, ενώ συγχρόνως ευνοεί το λαθρεμπόριο. Συμπερασματικά, ο πρέσβης αναφέρθηκε στην σημασία της συνεργασίας, αλλά και της ανταλλαγής αποτελεσματικών μεθόδων, για την διατήρηση της ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα.
Ο στρατιωτικός Αναλυτής, σε θέματα Ν.Α Ασίας, Δρ. Αθανάσιος Δρούγος, μίλησε για αυξημένες ασύμμετρες απειλές, ενώ εξέφρασε τον φόβο του για μελλοντικά παγκόσμια γεγονότα που θα συμβούν πολύ σύντομα. Αναφέρθηκε επιπλέον στην πολιτική εξισορρόπησης των ΗΠΑ προς την Κίνα με σκοπό την στροφή του ενδιαφέροντος στις ασιατικές χώρες. «Η διαφθορά και η τρομοκρατία συνδέονται μεταξύ τους, είπε ο Θ. Δρούγος, ενώ τόνισε την παρουσία μαχητών του ISIS που προέρχονται από χώρες της Ν.Α. Ασίας.
Ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και γενικός συντονιστής της συζήτησης, κύριος Θάνος Ντόκος είπε πως είναι δύσκολο να αγνοήσει κανείς την τρομοκρατία και πως οι πρωτεύουσες του δυτικού κόσμου δεν είναι δυνατόν να προστατευτούν επαρκώς από αυτήν. «Μόνη λύση στο ζήτημα αυτό είναι η πρόληψη» τόνισε ο κύριος Ντόκος. Δεν παρέλειψε επίσης να διαχωρίσει τις ροές προσφύγων από τους ακραίους ισλαμιστές.
Στο πλαίσιο της ναυτικής ασφάλειας και της πειρατείας ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αιγαίου του τμήματος Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, κύριος Νικήτας Νικητάκος, αναφέρθηκε στο παράδειγμα των στενών του Μάλακα, που είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε πειρατικές επιθέσεις κατά πλοίων. Σκοπός των πειρατών είναι το πλιάτσικο των πλοίων όπως πετρέλαιο και καύσιμα, προκείμενου να το πουλήσουν, ώστε να συγκεντρώσουν πόρους, σημείωσε ο κύριος Νικητάκος. Κλειδί στην αντιμετώπιση της πειρατείας –είπε- είναι η υψηλή τεχνολογία, αλλά κυρίως η συνεργασία των αρχών διεθνώς.

Στην πρώτη σειρά διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά ο πρέσβης της Κορέας, η πρέσβειρα του Βιετνάμ Tran Thi Ha Phuong και ο πρέσβης της Ινδονησίας Benny Bahanadewa,.
Στην εκδήλωση επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος ξένων αποστολών καθώς και αναλυτές.