Ολλανδία: Επιστρατεύονται…αετοί για να κυνηγούν τα drones [video]

Ειδικά εκπαιδευμένους…αετούς πρόκειται να επιστρατεύσουν οι ολλανδικές αστυνομικές αρχές προκειμένου να απομακρύνουν από τον αέρα τα μικρά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια!

«Είναι μια λύση χαμηλής τεχνολογίας απέναντι σε ένα πρόβλημα που δημιουργεί η τεχνολογία αιχμής», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ντένις Γιάνους.

Η ιδέα αυτή προέκυψε καθώς όλο και περισσότεροι ερασιτέχνες πετούν τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανάκια με αποτέλεσμα να ανησυχούν οι αρχές μήπως εμφανιστούν και σε χώρους όπου απαγορεύονται αυτού του είδους οι πτήσεις, όπως κοντά σε αεροδρόμια ή σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως σε συγκεντρώσεις πολιτικών κομμάτων.

Άλλες λύσεις που μελετούν οι αστυνομικές αρχές είναι να «ψαρεύουν» με δίχτυα τα εν δυνάμει «απειλητικά» αεροπλανάκια, να παρεμβαίνουν από απόσταση στα ηλεκτρονικά συστήματά τους για να τα θέτουν υπό τον έλεγχό τους ή ακόμη και να τα καταρρίπτουν με τη βοήθεια αρπακτικών.

«Οι άνθρωποι συχνά νομίζουν ότι πρόκειται για φάρσα, όμως μέχρι στιγμής αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματικό», σημείωσε ο Γιάνους.

Ο Σγερντ Χόγκεντορν της εταιρείας Guard from Above, η οποία συνεργάζεται με την αστυνομία για την ανάπτυξη αυτής της “τεχνολογίας”, είπε ότι στόχος είναι να εκπαιδεύονται τα πουλιά ώστε να αναγνωρίζουν τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως λεία. Μετά από κάθε επιτυχημένη “αναχαίτιση”, οι αετοί ανταμείβονται με ένα κομμάτι κρέας.

Τα νύχια των αετών είναι ισχυρά και σκληρά και έτσι μπορούν να πιάνουν τα περισσότερα ευρείας χρήσης τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανάκια και ελικοπτεράκια χωρίς να τραυματίζονται από τους έλικές τους.

«Τα πουλιά αυτά είναι συνηθισμένα να συναντούν αντίσταση από τα ζώα που κυνηγούν στην άγρια φύση και δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα με τα μικρά τηλεκατευθυνόμενα. Το πραγματικό πρόβλημα που έχουμε είναι ότι καταστρέφουν πάρα πολλά από αυτά», συνέχισε ο κ. Χόγκεντορν, εξηγώντας ότι το κόστος των δοκιμών για αυτόν τον λόγο είναι πολύ υψηλό.

Ένας ακόμη άγνωστος παράγοντας είναι το πώς θα συμπεριφερθούν τα πουλιά αν χρειαστεί να δράσουν σε περιοχή όπου επικρατεί πολυκοσμία. Η αστυνομία αναμένεται ότι θα λάβει την τελική απόφασή της μέχρι το τέλος του έτους.