Νέο βιβλίο για το “Ισλαμικό Κράτος” από τον ταξίαρχο ε.α. Β.Γιαννακόπουλο

Βασίλης Γιαννακόπουλος - Ταξίαρχος ε.α. Γεωπολιτικός αναλυτής

Βασίλης Γιαννακόπουλος – Ταξίαρχος ε.α. Γεωπολιτικός αναλυτής

Σε ένα αποκαλυπτικό βιβλίο ο Ταξίαρχος εν αποστρατεία Βασίλης Γιαννακόπουλος, εξηγεί την πορεία της δημιουργίας του «Ισλαμικού Κράτους» αλλά και τα γεγονότα που προκάλεσαν την ανάδυσή του. Μέσα από στοιχεία έρευνας σε συνδυασμό με την στρατηγική γνώση του, ο συγγραφέας επιχειρεί να «χαρτογραφήσει» τις ανεξερεύνητες πτυχές του παγκοσμίου πλέον προβλήματος που απειλεί με τρομοκρατικές επιθέσεις ολόκληρο τον κόσμο.


Ισλαμικό Κράτος (1) (1)

Με το τρίτο κατά σειρά βιβλίο του, με τίτλο «Ισλαμικό Κράτος», ο συγγραφέας αναφέρεται στην κλιμάκωση του συριακού εμφύλιου στα τέλη του 2011, η οποία αποτέλεσε και την προτροπή για τη μετάβαση σουνιτών μουσουλμάνων στη Συρία, προκειμένου να πολεμήσουν ή απλά να συνδράμουν στην εξέγερση των αντικαθεστωτικών. Η προτροπή αυτή άρχισε να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στο διαδίκτυο, αλλά και να ακούγεται στα τεμένη πολλών μουσουλμανικών και δυτικών χωρών. Το “κουτί της Πανδώρας” άνοιξε στα τέλη Μαΐου 2013, όταν ο αιγύπτιος θεολόγος Yusuf alQaradawi, με τη μεγαλύτερη ίσως επιρροή στην παγκόσμια σουνιτική κοινότητα, κάλεσε τους σουνίτες μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο να πολεμήσουν τον Bashar al-Assad και τη Hezbollah, η οποία ήδη μαχόταν στο πλευρό του συριακού στρατού… Έκτοτε η Συρία είχε καταστεί “μαγνήτης” για τους επίδοξους σουνίτες τζιχαντιστές πολλών χωρών… Στα τέλη Ιανουαρίου του 2014, ο James Clapper, διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, είχε εκτιμήσει ότι στα συριακά εδάφη πολεμούσαν περισσότεροι από 7.000 ξένοι σουνίτες μαχητές, από περίπου 50 χώρες…

Σήμερα, το Ισλαμικό Κράτος είναι μια πολυπληθής διεθνής ένοπλη οργάνωση εξτρεμιστών σουνιτών, η οποία: Διεξάγει τρομοκρατικές ενέργειες από τον Ειρηνικό έως τον Ατλαντικό Ωκεανό, με άτομα τα οποία ανήκουν στη δύναμή του ή εμπνέονται από την ιδεολογία του. Ενεργεί ως δύναμη ανταρτών στη Συρία και το Ιράκ, με σκοπό την κατάληψη και τον έλεγχο εδαφών για τη δημιουργία του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Ενεργεί ως εγκληματική οργάνωση κυρίως στη Συρία, το Ιράκ και τις γειτονικές χώρες, για την εξεύρεση κεφαλαίων χρηματοδότησης του αγώνα της. Συνιστά μια νεοσύστατη de facto κρατική οντότητα (Ισλαμικό Χαλιφάτο) από τον Ιούνιο του 2014, της οποίας το κέντρο βάρους εντοπίζεται στο δυτικό Ιράκ και την κεντρο-ανατολική Συρία (περιοχή με περισσότερους από 6.000.000 κατοίκους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία σουνίτες μουσουλμάνους). Επιδιώκει να επεκταθεί σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες και όχι μόνον, τις οποίες ονομάζει βιλαέτια (wilayats)…

Το βιβλίο «Ισλαμικό Κράτος» του Βασίλη Γιαννακόπουλου, έρχεται να συμπληρώσει μια τριλογία εμπεριστατωμένων ερευνητικών δοκιμίων όπως «Αραβική Άνοιξη – Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική» (2012) και «Χημικά & Βιολογικά Όπλα – Υπαρκτή ασύμμετρη απειλή» (2013)

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πολιτεία» ενώ τον πρόλογο υπογράφει Σωτήρης Ρούσος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών, ενώ σύντομα αναμένεται να γίνει και η παρουσίαση του.