Μία σπουδαία πολιτιστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων για τον εορτασμό των 240 χρόνων από τη γέννηση του Ι. Καποδίστρια – Του Έλληνα διπλωμάτη που άλλαξε το ρου της Ευρωπαϊκής Ιστορίας.
Ένα όραμα που ξεκίνησε από τον νεαρό υποψ. Δρα Πολιτιστικής Διπλωματίας Πέτρο Δ. Καψάσκη στην πρόταση του οποίου η 11η Φεβρουαρίου, μέρα γεννήσεως του πρώτου κυβερνήτη της χώρας Ι. Καποδίστρια, προτείνεται να καθιερωθεί πανελληνίως ως επετειακή ημέρα αφιερωμένη στους Έλληνες Διπλωματικούς Υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων, απηύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, κ. Δέσποινα Διακοβασίλη, η οποία εξήρε το ήθος του Ι. Καποδίστρια σημειώνοντας ”ένα αλίμονο ανεβαίνει στα χείλη μου γιατί αν ζούσε σήμερα η πορεία της Ελλάδος θα ήταν πολύ διαφορετική”.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ως ομιλητές η Α.Ε. ο Πρέσβυς της Ρωσίας, κ. Andrey Maslov, η Α.Ε. η Πρέσβυς της Σλοβενίας, κ. Anita Pipan, η Α.Ε. ο Πρέσβυς της Ελβετίας, κ. Hans-Rudolf Hodel, ο πληρεξούσιος Υπουργός Α’, κ. Γεώργιος Πουκαμισάς, ο Γραμματέας της Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης, ο υποψ. Δρα Πολιτιστικής Διπλωματίας, κ. Πέτρος Καψάσκης ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αίγινας και μέλος του Δικτύου πόλεων “Ι. Καποδίστριας”, κ. Δημήτριος Μούρτζης. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών, ο Πρέσβης κ. Λιναρδος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλης Λεβέντης, ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο Δήμαρχος Οινουσών και εφοπλιστής, κ. Ευάγγελος Αγγελάκος, η Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών ”Ι. Καποδίστριας”, κ. Μαίρη Ζηλεμένου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Φίλων του R. Schuman, κ. Ανδρέας Θανασούλιας, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Δημήτριος Κουτρούμπας, και ο Δήμαρχος Μαραθώνα, κ. Ηλίας Ψινάκης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο πρώην υπουργός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ναπολέων Μαραβέγιας.
Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Μαρία Λυσάνδρου, αρχισυντάκτρια του περιοδικού ”Hellenic Nexus”.Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η Παιδική Νεανική Συμφωνική ορχήστρα “Ν.Π” υπό τη διεύθυνση της Νίνας Πατρικίδου και υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ενώ ακολούθησαν βραβεύσεις της Δρ. Δέσποινας Σμυρλή, μοριακής βιολόγου και του κ. Αχιλλέα Βασιλείου, γλύπτη.
Το thediplomat.gr ήταν χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.
Η Α.Ε. ο Πρέσβυς της Ρωσίας, κ. Andrey Maslov, σε εξαίρετα ελληνικά μίλησε για την προσωπικότητα του Ι. Καποδίστρια και τη συμβολή του στη ρωσική διπλωματία, ζητώντας να διαφυλάξουμε αυτήν τη σπουδαία κληρονομιά.
Η Α.Ε. η Πρέσβυς της Σλοβενίας, κ. Anita Pipan, αναφέρθηκε στους δεσμούς του Ι. Καποδίστρια με τη Σλοβενία μιας και καταγόταν από τη σλοβενική πολή Κόπερ. Το Κόπερ (Σλοβένικα: Koper, Ιταλικά: Capodistria, Κροατικά: Kopar) είναι πόλη επί της Αδριατικής και το μοναδικό λιμάνι της Σλοβενίας.
Η Α.Ε. ο Πρέσβυς της Ελβετίας, κ. Hans-Rudolf Hodel, υπογράμμισε τη συμβολή του Ι. Καποδίστρια στη διαμόρφωση του ελβετικού κράτους και της ελβετικής νομοθεσίας.
Ο πληρεξούσιος Υπουργός Α’, κ. Γεώργιος Πουκαμισάς, αναφέρθηκε σε εκείνα τα στοιχεία της προσωπικότητας του Ι. Καποδίστρια που τον έκαναν πάντα να κερδίζει την εκτίμηση και τη συμπάθεια όλων – ”επίμονος, ευγενής, ακέραιος, ηθικός”.
Ο Γραμματέας της Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης, εξήρε το πνεύμα, την ηθική και την παιδεία του σπουδαίου Έλληνα διπλωμάτη, Ι. Καποδίστρια.
Ο υποψ. Δρα Πολιτιστικής Διπλωματίας, κ. Πέτρος Καψάσκης, μίλησε για τον άνθρωπο Ι. Καποδίστρια και τη διαχρονικότητα των αξιών που πρέσβευε.
”Ο Ι. Καποδίστριας ήταν ο διπλωμάτης που με το πάθος του για την ελευθερία, το ήθος και την απέραντη μόρφωσή του άλλαξε άπαξ δια παντός το ρου της Ευρωπαϊκής Ιστορίας υπέρ της Ελλάδος η απελευθέρωση της οποίας σήμανε την αρχή της αφύπνισης των υπόλοιπων αδύναμων και κατατρεγμένων λαών της Ευρώπης που ζούσαν φυλακισμένοι στον ιστό της διατήρησης της ισορροπίας ισχύος της Ιεράς Συμμαχίας. Ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας αφιέρωσε την ζωή του στην Ελλάδα με περισσή αυταπάρνηση, εντιμότητα και προσηνή απλότητα και εκείνη με προθυμία του την πήρε. Και μαζί της πήρε μακριά και τον Ελεύθερο άνθρωπο, δηλαδή τον κριτικά σκεπτόμενο. Όχι τον εκ πεποιθήσεως αντιδραστικό αλλά τον εξ ανάγκης φιλαλήθη. Με την δολοφονία του Καποδίστρια δεν επήλθε ο θάνατος ενός πολιτικού ανδρός, αλλά το τέλος ενός πνευματικού ηγέτη”, υπογράμμισε στην ομιλία του ο υποψ. διδάκτωρ Πολιτιστικής Διπλωματίας, Πέτρος Καψάσκης.