Το 2015 απέχει μόλις μια ανάσα από τη νέα χρονιά, και όμως μέσα σε αυτό το έτος που πέρασε, τόσα λίγα άλλαξαν ουσιαστικά.
του Γιάννη Μούτσου – αρχισυντάκτη thediplomat.gr
Γιατί; Γιατί η Ευρώπη και η ελληνική κυβέρνηση – νυν και πρώην- γνώριζαν την ύπαρξη της εμφύλιας σύρραξης στην Συρία εδώ και 4 χρόνια, και όμως, δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα:
- για να εκτονώσουν την ένταση στις εμπόλεμες περιοχές
- για να προστατέψουν τους αδυνάτους
- για να «θωρακίσουν» την άμυνα, τις δομές και τους πολίτες τους και να προετοιμαστούν για το κύμα προσφύγων και μεταναστών που -επόμενο ήταν- θα εκμεταλλεύονταν την κατάσταση για να περάσουν μέσα στην Ευρώπη
- για να αντιμετωπίσουν τις πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, ως συνέπεια της ανάδειξης της DAESH / «Ισλαμικού Κράτους».
Σήμερα πλέον οι ευθύνες δεν βαρύνουν μόνο μια χώρα αλλά η ευθύνη είναι κοινή-είτε αρέσει, είτε όχι σε κάποιους, και ας θέλουν να λέγονται «ευρωπαίοι», «πολιτισμένοι» ή «αναπτυγμένοι». Ο πολιτισμός δεν υπολογίζεται από τα ακριβά αυτοκίνητα, τα αρώματα και το ακριβό ντύσιμο, αλλά από την αντιμετώπιση του ανθρώπου, ως οντότητα!
Η Ευρώπη σήμερα βάζει για άλλη μια φορά το πρόβλημα «κάτω από το χαλάκι», και παρατείνει την απόφασή της για ουσιαστικά και δραστικά μέτρα αποτροπής, μέσα από μια λειτουργική ευρωπαϊκή ακτοφυλακή/συνοριοφυλακή, για άλλους έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Στο μεταξυ, μέχρι να γίνει αυτό χιλιάδες «καραβιές» από πρόσφυγες που θα θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο, θα καταφτάνουν στην Ελλάδα και θα «στοιβάζονται» σαν σακιά, όπου η ελληνική πολιτεία μπορεί να τους φιλοξενήσει προσωρινά.
Και μετά τι; Οι 30 μέρες -το περιθώριο παραμονής των προσφύγων στην χώρα- κάποια στιγμή θα παρέλθουν και οι άνθρωποι αυτοί θα αναζητήσουν μια διέξοδο ή μια χώρα που θα γίνει πατρίδα τους. Ο Βορράς κλείνει σιγά-σιγά τα σύνορα, αρνούμενος οποιαδήποτε ευθύνη ή και συγκατάβαση στους πρόσφυγες. Αποτέλεσμα; Οι πρόσφυγες θα εξακολουθούν να περιφέρονται εν μέσω χειμώνα όπου υπάρχει καταφύγιο και τροφή. Και το καλοκαίρι -για όσους είναι τυχεροί- θα έρθει, αλλά οι συνθήκες θα είναι ακόμη πιο σκληρές, αφού θα έχουν προστεθεί και άλλες χιλιάδες προσφύγων. Τότε μια σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη! Το δε, οικονομικό κόστος για την Ελλάδα που βασίζει ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ της στον τουρισμό θα εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ η χώρα θα περιμένει την απόφαση των Βρυξελλών για τον σχηματισμό της ενιαία ακτοφυλακής/συνοριοφυλακής.
Ποιος τότε θα αναλάβει τα κόστη από την ζημία που έχει προκύψει; Θα αναλάβουν οι ευρωπαίοι εταίροι να αποζημιώσουν την Ελλάδα για τα διαφυγόντα κέρδη από το νεοεισερχόμενο κύμα προσφύγων ή θα γυρίσει την πλάτη και θα κουνήσει δεικτικά το χέρι, στις Αρχές οι οποίες «δεν έκαναν σωστά την δουλειά τους»;
Η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη, συντονισμένη λύση με την συμμετοχή της Ελλάδας στην συνοριοφυλακή /ακτοφυλακή είναι πιο επιτακτική από ποτέ! Κάθε χώρα-μέλος της Ευρώπης δεν θα επέτρεπε την προστασία των συνόρων της στα «χέρια» της όποιας «FRONTΕX», χωρίς να έχει σημαντικό λόγο στις εξελίξεις που την αφορούν άμεσα.
Η Ελλάδα σήμερα γίνεται πέρασμα όχι μόνο προσφύγων, αλλά κυρίως μεταναστών, οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία και «βαφτίζονται» πρόσφυγες. Σημαντικός αριθμός πλέον Μαροκινών πληρώνει το αεροπορικό εισιτήριο από την χώρα τους προς την Τουρκία, ώστε να «βαπτιστεί» πρόσφυγας και έπειτα, με φουσκωτή βάρκα να έρθει στην Ελλάδα, ώστε να πατήσει σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ποιος θα αναλάβει το κόστος να αποτρέψει ανάλογα κρούσματα όταν όλη η μαστιζόμενη Βόρεια Αφρική θελήσει να πράξει το ίδιο;
Το βέβαιο είναι πως μια Ελλάδα μόνη της, δεν διαθέτει ούτε τα μέσα, ούτε τις υποδομές και την τεχνογνωσία αλλά και δεν επιθυμεί να γίνει «αποθήκη ψυχών»!