ΥΠΕΞ

Ενημερωτική Εκδήλωση ΥΠΕΞ «Δράσεις Οικονομικής Διπλωματίας»

Με ιδιαίτερη επιτυχία, παρουσία εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου και στελεχών του ΥΠΕΞ, πραγματοποιήθηκε  την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 στην αίθουσα Κρανιδιώτη του Υπουργείου Εξωτερικών, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Δράσεις Οικονομικής Διπλωματίας». Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Μάρδας, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Γ. Τσίπρας και ο Δ/ντής της Β1 Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού κ. Π. Ζάραγκας, Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄.

Κατά την ομιλία του ο Υφυπουργός κ. Μάρδας αναφέρθηκε στις δράσεις που αναλαμβάνει το ΥΠΕΞ με στόχο την προώθηση των εξαγωγών και την προώθηση των επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν το 2016, 13 Μικτές Διυπουργικές Επιτροπές και 16 επιχειρηματικές αποστολές. Επίσης προγραμματίζονται στο άμεσο μέλλον, σειρά ομιλιών και παρουσιάσεων του κ. Υφυπουργού σε επενδυτικά funds, think-tanks και μεμονωμένους επενδυτές ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο περίπου 100 συναντήσεις. Τέλος έχει προγραμματισθεί η διοργάνωση στην Θεσσαλονίκη μεταξύ 7-8 Ιουλίου του 1ου Διαβαλκανικού Συνεδρίου, στο κλάδο τροφίμων και ποτών. Όσον αφορά στις θεσμικές πτυχές της ανάπτυξης της οικονομικής διπλωματίας, ο κ. Υφυπουργός έκανε λόγο για την αναδιάρθρωση των Γραφείων ΟΕΥ και το άνοιγμα Γραφείων σε νέες αγορές (Άπω Ανατολή, Χώρες του Κόλπου κλπ) καθώς και την επαναπροκήρυξη, μετά από 9 χρόνια, διαγωνισμού για 15 νέους υπαλλήλους του κλάδου ΟΕΥ. Στο πλαίσιο τέλος της ενίσχυσης της επιχειρηματικής πληροφόρησης, έγινε μνεία στην πρόσφατη ανάρτηση στην ιστοσελίδα AGORA των στοιχείων επικοινωνίας 7000 αλλοδαπών εισαγωγέων ελληνικών προϊόντων 24 κλάδων από 40 χώρες και πληροφορίες για καταστήματα Delicatessen σε 70 χώρες.

Ο Γενικός Γραμματέας Δ.Ο.Σ., κ. Γ. Τσίπρας, αναφέρθηκε αρχικά στη σημασία που δίνει η Κυβέρνηση στο θέμα της εξωστρέφειας καθώς και στις συνεχείς προσπάθειές της για την επίλυση σχετικών δυσκολιών και τη βελτίωση των παραγόμενων αποτελεσμάτων. Επισήμανε την ανάγκη για συνέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών με τα συναρμόδια Υπουργεία και τον ιδιωτικό τομέα και υπογράμμισε ότι η μεταβολή – αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας αφενός και η θεραπεία χρόνιων παθογενειών της Δημόσιας Διοίκησης αφετέρου θα συμβάλουν σημαντικά στην εξωστρέφεια.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Κυβέρνηση ακολουθεί μια πολυδιάστατη πολιτική με έμφαση σε χώρες με τις οποίες διανοίγονται σημαντικές προοπτικές οικονομικής συνεργασίας όπως το Ιράν, η Αίγυπτος, η Κίνα, η Ρωσία, το Ισραήλ και οι αραβικές χώρες , ενώ παράλληλα επισήμανε την ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με τις χώρες της Ε.Ε. . Τέλος, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί και από το Υπουργείο Εξωτερικών για αυξήσεις των τουριστικών εισροών στη χώρα μας καθώς και για την επίτευξη του στόχου να καταστεί η Ελλάδα σε βάθος χρόνου ενεργειακός κόμβος.

Ο Δ/ντής της Β1 Διεύθυνσης του ΥΠΕΞ κ. Π. Ζάραγκας, παρουσίασε αναλυτικά απολογιστικά στοιχεία των δράσεων οικονομικής διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών για το 2015, καθώς και τον προγραμματισμό των δράσεων του 2016.