joschka-fischer-geopolitics

Γιόσκα Φίσερ: “Η επιστροφή της Γεωπολιτικής στην Ευρώπη”

Ο Γιόσκα Φισερ, πρώην αντικαγκελάριος και πρώην υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας σε άρθρο-αναλύση του, με θέμα την επιστροφή της γεωπολιτικής στην ατζέντα της Ευρώπης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η Γηραιά Ήπειρος. Από την μια πλευρά, η Ρωσία που αψηφά την ύπαρξη σαφών συνόρων και τις διεθνείς νομικές νόρμες, από την άλλη η προσφυγική κρίση, που δημιουργεί νέα δεδομένα στη Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική.

Η Ευρώπη -τονίζει ο Φίσερ- οφείλει να πάψει να διατηρεί τους ευσεβείς πόθους μιας ηπειρωτικής ευνομίας, που καθορίζεται από τον κανόνα δικαίου. […]

“(Η Ευρώπη) θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι αν δεν φροντίσει η ίδια τα γεωπολιτικά της συμφέροντα, σύντομα οι κρίσεις των γειτονικών περιοχών, θα χτυπήσουν την πόρτα της Ευρώπης.”

θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι αν δεν φροντίσει η ίδια τα γεωπολιτικά της συμφέροντα, σύντομα οι κρίσεις των γειτονικών περιοχών, θα χτυπήσουν την πόρτα της.

Ανήσυχος για τις εξελίξεις στην γειτονική Ουκρανία, ο Φίσερ δίνει έμφαση στην σχέση που θα πρέπει να διατηρήσει η Ευρώπη με την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, χωρίς όμως να κλείσει την πόρτα στη Ρωσία, αλλά και την Κίνα, στην οποία έχει πλέον επενδύσει πολλά… Η δε Κίνα, επιχειρεί να επανασυστήσει τον “Δρόμο του Μεταξιού”, μέσω της Ευρασίας και να φτάσει στην Ευρώπη, διασχίζοντας την Ρωσία. Ένα τέτοιο γεγονός, θα αψηφούσε απευθείας την κυριαρχία της Αμερικής στον Ειρηνικό, αφού πλέον η Κίνα θα είχε ανοίξει διηπειρωτικές οδούς εμπορίου με την Γηραιά Ήπειρο.

Μεταξύ άλλων ο Φίσερ, αναφέρεται στον ρόλο της Τουρκίας. Η Ευρώπη, δεν έλαβε υπόψιν τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή –υποστηρίζει-, θεωρώντας πως με τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τα προβλήματα θα έμεναν μακριά από την ίδια. Ωστόσο τα γεγονότα διαψεύδουν τις εκτιμήσεις και τώρα η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο με την κρίση στη Συρία, όσο και με το δίλημμα της στάσης που θα πρέπει να διατηρήσει απέναντι στην σύγκρουση μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών, τονίζει ο Φίσερ.


Διαβάστε το κείμενο του Γιόσκα Φίσερ.