Αποκλειστική συνέντευξη του Πρέσβη του Πακιστάν στην Ελλάδα, Dr. Saeed Khan Mohmand, στο thediplomat.gr

20160309_152157Η Α.Ε. Πρέσβης του Πακιστάν στην Ελλάδα, Dr. Saeed Khan Mohmand, είναι πτυχιούχος Ιατρικής και Χειρουργικής (M.B.B.S). Εντάχθηκε στο ΥΠΕΞ του Πακιστάν την 1η Νοεμβρίου 1988. Στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπηρέτησε ως: Section Officer (1989 – 1992), Γενικός Διευθυντής (Προσωπικού) (Φεβρ. 2013 – Οκτώβριος 2013), Γενικός Διευθυντής (Europe-II, Φεβρ. 2011 – Σεπτέμβριος 2013), (Βερολίνο, 1992 – 1996), (Φρανκφούρτη, 1998 – 2002) και (Κίεβο, 2002 – 2004), Γενικός Πρόξενος του Πακιστάν στο Ντουμπάι (2007 – 2009) και στο Birmingham (2009 – 2011) καθώς και Πρέσβης του Πακιστάν στην Ελλάδα από τις 27 Νοεμβρίου 2013. Μιλά, διαβάζει και γράφει Αγγλικά, Γαλλικά, Urdu και Pashto.

Η Α.Ε. Πρέσβης του Πακιστάν στην Ελλάδα, Dr. Saeed Khan Mohmand, έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο thediplomat.gr και στη δημοσιογράφο Χαρά Παγκάλου, εστιάζοντας σε θέματα όπως η οικονομία του Πακιστάν, οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του Πακιστάν, η διένεξη με την Ινδία για το Κασμίρ, η πυρηνική ενέργεια του Πακιστάν καθώς και οι διμερείς σχέσεις μεταξύ του Πακιστάν και της Ελλάδας.

  • Το Πακιστάν είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα και μια από τις επόμενες έντεκα χώρες που, μαζί με τις χώρες BRICs, έχουν μεγάλες δυνατότητες να γίνουν οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου στον 21ο αιώνα. Ποιοι είναι οι κύριοι πυλώνες της οικονομίας του Πακιστάν και ποιες οι προτεραιότητες και τα σχέδια της κυβέρνησης για την ενίσχυση της οικονομίας;

Η σημαντική γεωστρατηγική θέση του Πακιστάν, οι καλά αναπτυγμένες υποδομές (λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι και τηλεπικοινωνίες), το εκπαιδευμένο και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό και ο πληθυσμός της χώρας που ανέρχεται στα περίπου 200 εκατομμύρια (60% νέοι) σε συνδυασμό με την αφθονία των φυσικών πόρων, μια ανερχόμενη μεσαία τάξη και τις καινοτόμες πολιτικές της παρούσας κυβέρνησης  στον κοινωνικό, οικονομικό και επενδυτικό τομέα είναι σημαντικά στοιχεία που κάνουν το Πακιστάν έναν σημαντικό περιφερειακό παίκτη με λαμπρή προοπτική να γίνει μία από τις ηγέτιδες αναπτυσσόμενες χώρες.

Αν και το Πακιστάν είναι ουσιαστικά μια αγροτική χώρα, έχει μια καλά ανεπτυγμένη βιομηχανική και βιοτεχνική βάση με καλές αεροπορικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις, οδικό δίκτυο για την πρόσβαση από το αγρόκτημα στην αγορά, βιομηχανικά πάρκα και Export Processing Zone. Το άριστο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων και οδών ταχείας κυκλοφορίας του Πακιστάν  παρέχουν ζωτικής σημασίας συνδέσεις με τα λιμάνια του. Karachi, Lahore, Faisalabad, Sialkot και Gujranwala είναι οι πιο σημαντικές βιομηχανικές πόλεις. Η κλωστοϋφαντουργία, το τσιμέντο, τα λιπάσματα, ο χάλυβας, η ζάχαρη, τα ηλεκτρονικά, αθλητικά προϊόντα  και χειρουργικά προϊόντα είναι οι μεγάλες βιομηχανίες. Σημαντικές εξαγωγές αποτελούν το βαμβάκι, τα κλωστοϋφαντουργικά, πλεκτά, λευκά είδη, δέρματα και δερμάτινα είδη, χαλιά, τα ψάρια, αθλητικά είδη, είδη χειροτεχνίας. Βασικά προϊόντα εισαγωγής αποτελούν τα μηχανήματα, χημικά προϊόντα, βρώσιμα έλαια, πετρέλαιο, σίδηρος και χάλυβας, το τσάι και το πλαστικό υλικό. Το Πακιστάν δέχεται περίπου US $ 10 δισεκατομμύρια ετησίως, λόγω των εμβασμάτων που αποστέλλονται από Πακιστανούς από τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

  • Το Πακιστάν παρά τη σταδιακή πρόοδο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, όπως ο υπερπληθυσμός, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός και η διαφθορά. Ποιο από αυτά θεωρείτε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για το Πακιστάν που πρέπει να ξεπεραστεί κατά προτεραιότητα;

20160309_154645

Οι προκλήσεις και τα προβλήματα που αναφέρατε είναι χωρίς αμφιβολία τεράστιες προκλήσεις για τη χώρα μας και όλα αλληλοτροφοδοτούνται και αλληλοσυμπληρώνονται.

Το Πακιστάν είναι μια χώρα που έχει μπει στην πρώτη γραμμή κατά της τρομοκρατίας και, επομένως, έχει υποφέρει πάρα πολύ. Η οικονομία υπέστη ζημία ύψους 120 δισεκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 ετών, ενώ σχεδόν 60.000 άτομα και 5.000 άνδρες της ασφάλειας (αστυνομία, στρατός) έχασαν τη ζωή τους.

  • Το Πακιστάν είναι σε σύγκρουση με την Ινδία από το 1947 καθώς και οι δύο διεκδικούν την περιοχή του Κασμίρ. Ποια είναι τα επιχειρήματα του Πακιστάν και μέσω ποιας διπλωματική οδού πρόκειται να διεκδικήσει την περιοχή του Κασμίρ;

Το ζήτημα του Κασμίρ είναι μια ημιτελής ατζέντα στο διαμοιρασμό της υπο-ηπείρου. Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν πολεμήσει τρεις φορές (1948, 1965 και 1971), λόγω αυτής της διένεξης και είναι ένα από τα εναπομείναντα ανεπίλυτα ζητήματα τόσο πολιτικών όσο και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με την αρχή που ακολουθείται στο θέμα της διαίρεσης των πριγκιπικών κρατιδίων που αποτελούσαν την Βρετανική Ινδία, τα κράτη με μουσουλμανικούς πληθυσμούς ενώνονται με το Πακιστάν και τα κράτη με πλειοψηφία Hindu πληθυσμών με την Ινδία. Η περιοχή του Κασμίρ ήταν ένα κρατίδιο μουσουλμανικής πλειοψηφίας, αλλά ο κυβερνήτης του Κασμίρ ήταν ένας Ινδός που δεν επιθυμούσε να συμμορφωθεί με την αρχή της διαίρεσης και έτσι κάλεσε τις ινδικές δυνάμεις να καταλάβουν το Κασμίρ. Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 47/1948 αναφέρει ότι ”το ζήτημα του Κασμίρ θα πρέπει να αποφασιστεί με βάση δημοψήφισμα που να αποδεικνύει την επιθυμία των ανθρώπων του Κασμίρ”. Η Ινδία έχει επίμονα αρνηθεί να εφαρμόσει και να αναγνωρίσει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Το Πακιστάν συνεχίζει να επεκτείνει τη διπλωματική, πολιτική και ηθική υποστήριξη για το δίκαιο αγώνα των καταπιεσμένων ανθρώπων του Κασμίρ. Εκτός από το κεντρικό ζήτημα του Κασμίρ μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, το ζήτημα του νερού (επειδή όλοι οι ποταμοί που έρχονται στο Πακιστάν πηγάζουν από την Ινδία), το Siachine glacier και το Sir Creek είναι άλλα θέματα που μαστίζουν τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

  • Το Πακιστάν είναι η πρώτη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο που κατασκεύασε και δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Γιατί το Πακιστάν επενδύει στην πυρηνική ενέργεια σε μια στιγμή που η κοινή τάση είναι να ακολουθήσει το δόγμα της αποτροπής;

Το Πακιστάν είναι μια χώρα με ενεργειακή ανεπάρκεια και πρέπει να λύσει αυτό το πρόβλημα κατά προτεραιότητα. Έχουμε μια σειρά πυρηνικών σταθμών, όλοι για μη στρατιωτικούς σκοπούς. Όπως αναφέρατε πριν το Πακιστάν είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα και μια από τις επόμενες έντεκα χώρες που έχουν μεγάλες δυνατότητες να γίνουν οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου στον 21ο αιώνα. Η οικονομική ανάπτυξη και η εκβιομηχάνιση μπορεί να γίνει μόνο όταν οι ενεργειακές απαιτήσεις ικανοποιούνται.  Η Ινδία πραγματοποίησε την πρώτη πυρηνική δοκιμή το 1974 και στη συνέχεια και πάλι το 1998. Το Πακιστάν ανταπέδωσε μόνο το 1998, έτσι ώστε να διατηρηθεί ένα ελάχιστο επίπεδο αποτροπής για την προστασία της κυριαρχίας μας και την αντιμετώπιση των συμβατικών όπλων υπεροχής της Ινδίας.

  • Ποιο είναι ο επίσημος αριθμός των Πακιστανών που ζουν στην Ελλάδα; Ποια είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πακιστανοί στη χώρα μας; Πόσες οργανώσεις αντιπροσωπεύουν την πακιστανική κοινότητα στην Ελλάδα;

20160309_154116Αυτή τη στιγμή, περίπου 40.000 Πακιστανοί ζουν στην Ελλάδα. Οι Πακιστανοί άρχισαν να έρχονται στην Ελλάδα στην δεκαετία του ’80 για να εργαστούν στον τομέα της ναυτιλίας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, σχεδόν 14.200 Πακιστανοί έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης. Πολλοί Πακιστανοί έχουν μεταναστεύσει σε άλλες χώρες της ΕΕ ως Ευρωπαίοι πολίτες. Στην Ελλάδα, υπάρχουν περίπου 16-18 κοινωνικές, πολιτικές και θρησκευτικές πακιστανικές οργανώσεις. Τα κύρια προβλήματα της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα σχετίζονται με τη γραφειοκρατία για τα θέματα μετανάστευσης, την έκδοση οικογενειακής βίζας και μερικές φορές δεχόμαστε καταγγελίες για κακοποίηση από την ελληνική αστυνομία.

  • Γιατί οι αεροπορικές εταιρείες αρνούνται να δεχθούν Πακιστανούς που θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα τους;

Η επιστροφή των παρατύπως διακινούμενων από την ΕΕ στο Πακιστάν λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της συμφωνίας επανεισδοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EURA). Η συμφωνία αποσκοπεί στη διευκόλυνση της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών από χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με τη συμφωνία EURA μόνο οι παράτυποι Πακιστανοί στέλνονται πίσω, οι οποίοι έχουν ταυτοποιηθεί ως Πακιστανοί πολίτες από την Εθνική Αρχή Βάσης δεδομένων και καταγραφής (NADRA).

Εθνική Ημέρα του Πακιστάν στις 23 Μαρτίου

Η Εθνική Ημέρα του Πακιστάν ή αλλιώς Ημέρα της Δημοκρατίας, είναι εθνική αργία στο Πακιστάν για να τιμήσει το ψήφισμα της Λαχόρης του 1940 με το οποίο δημιουργήθηκε το Πακιστάν.

Νέες εγκαταστάσεις της Πρεσβείας του Πακιστάν στην Ελλάδα

Η Πρεσβεία του Πακιστάν στην Ελλάδα πρόκειται να μετακομίσει από την οδό Λουκιανού όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα σε νέες εγκαταστάσεις στη Φιλοθέη, τον Απρίλιο – Μάιο 2016.

photo by Pakistan Tourism Development Corporation (PTDC)

photo by Pakistan Tourism Development Corporation (PTDC)