Ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, κ. Marwan Emile Toubassi, μιλά αποκλειστικά στο thediplomat.gr και στη Χαρά Παγκάλου, για τη ρίζα του Παλαιστινιακού ζητήματος και την προοπτική επίλυσής του, το Κυπριακό, την οικονομία της Παλαιστίνης, την προσφυγική κρίση καθώς και τις διμερείς σχέσεις Παλαιστίνης – Ελλάδας.
- Οι περισσότερες από τις διεκδικούμενες περιοχές από το Κράτος της Παλαιστίνης βρίσκονται υπό Ισραηλινή κατοχή από το 1967. Ποια είναι τα νομικά επιχειρήματα του Κράτους της Παλαιστίνης και μέσω ποιων διπλωματικών οδών σκοπεύετε να διεκδικήσετε αυτά τα εδάφη; Θεωρείτε ότι είναι εφικτό να βρεθεί σύντομα μια λύση; Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σας στις διαπραγματεύσεις; Ποιες χώρες είναι οι πιο πιστοί σύμμαχοι του αγώνα των Παλαιστινίων;
Το Παλαιστινιακό πρόβλημα υπάρχει περίπου από τις αρχές του 20ου αιώνα όταν άρχισε η μαζική μετανάστευση Εβραίων στην Παλαιστίνη – η οποία βρισκόταν τότε υπό την Βρετανική κατοχή- και το συνακόλουθο κύμα επιθέσεων κατά Παλαιστινίων από Σιωνιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις με την κάλυψη και στήριξη των Βρετανικών δυνάμεων τότε.
Το 1947 είχε εκδοθεί η ιστορική απόφαση 181 του ΟΗΕ που αναφερόταν στην ίδρυση δύο κρατών – του Κράτους του Ισραήλ και του Κράτους της Παλαιστίνης. Το Ισραήλ ιδρύθηκε τότε με διεθνή απόφαση όμως το Κράτος της Παλαιστίνης ακόμη δεν έχει ιδρυθεί, με το Ισραήλ να κατέχει τα εδάφη της Παλαιστίνης.
Οι επιθέσεις των Σιωνιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων συνεχίστηκαν καλλιεργώντας ένα κλίμα τρόμου στους Παλαιστινίους. Διαπράχθηκαν γενοκτονίες εις βάρος των Παλαιστινίων. Πάνω από 415 Παλαιστινιακά χωριά σβήστηκαν από το χάρτη. 750.000 Παλαιστίνιοι κατέφυγαν σε γειτονικά αραβικά κράτη φοβούμενοι τις τρομοκρατικές ενέργειες των Ισραηλινών. Τα στρατεύματα των γειτονικών αραβικών χωρών συμμετείχαν στον πόλεμο το 1948 που είχε ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο τμήμα της ιστορικής Παλαιστίνης 78% να έχει καταληφθεί από το Ισραήλ, η ‘’Δυτική Όχθη’’ προσαρτήθηκε στην Ιορδανία ενώ η ‘’Λωρίδα της Γάζας’’ ετέθη υπό τον έλεγχο και τη Διοίκηση της Αιγύπτου.
Ο λαός μας ξεσηκώθηκε για να υπερασπιστεί την πατρίδα του κατά των Σιωνιστικών οργανώσεων, οργανώνοντας τους πρώτους πυρήνες αντίστασης κατά των κατακτητών. Το 1964 ιδρύθηκε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) με σκοπό την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Από το 1967 κατέλαβε το Ισραήλ τα υπόλοιπα Παλαιστινιακά εδάφη και άλλα εδάφη των Αραβικών Χωρών και από τότε έχουμε μία νέα περίοδο τρομοκρατίας ενός οργανωμένου πλέον κράτους του Ισραήλ, συνέχισε την δήμευση παλαιστινιακής γης, όπου το Ισραήλ συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως χώρα άνω των νόμων, συνεχίζοντας την εποικιακή του πολιτική. Ως αποτέλεσμα αυτού οι Εβραίοι έποικοι στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη φτάνουν στους 850.000 και οι εποικισμοί στους 350, συνεχίζοντας το χτίσιμο του ρατσιστικού τοίχους που διαμελίζει τα Παλαιστινιακά εδάφη σε μικρά καντόνια. Αυτό με τη σειρά του γκρεμίζει οποιαδήποτε ελπίδα για τη λύση των δύο κρατών. Συνεχιζόταν η φυλάκιση, εκτέλεση και απέλαση χιλιάδων Παλαιστινίων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 7.000 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι στις Ισραηλινές φυλακές.
Το 1993 είχαμε μια ιστορική ευκαιρία για την ειρηνική επίλυση του Παλαιστινιακού με τη Συμφωνία του Όσλο που υπέγραψε ο Γιάσερ Αραφάτ με τον Γιτζάκ Ράμπιν και η οποία προέβλεπε μία μεταβατική περίοδο Παλαιστινιακής αυτοδιοίκησης για 5 χρόνια με διαπραγματεύσεις για τα υπόλοιπα ζητήματα και έπειτα την ανακήρυξη του Παλαιστινιακού Κράτους. Εμείς δεχθήκαμε την λύση των δύο κρατών γιατί πιστεύουμε στην ειρήνη και γιατί πρέπει να βάλουμε τέλος στην αιματοχυσία. Τότε όμως δολοφονήθηκε ο Ράμπιν από ακραίους ισραηλινούς που δεν δέχονταν την ειρηνική λύση. Μπήκαμε σε μια νέα περίοδο πιο ακραίας πολιτικής του Ισραήλ με αύξηση των εποικισμών στα εδάφη μας κάτι που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Ο μόνος τρόπος για ειρήνη είναι ο τερματισμός της κατοχής. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι κινδυνεύει η ασφάλειά του από τους Παλαιστίνιους. Να σας θυμίσω ότι το Ισραήλ είναι η 8η πιο ισχυρή χώρα του κόσμου ενώ διαθέτει και πυρηνικά. Φοβάται λοιπόν την Παλαιστίνη; Η Παλαιστίνη είναι εκείνη που χρειάζεται προστασία.
Κόκκινες γραμμές για εμάς είναι οι σταθερές αξίες μας, η προάσπιση των δικαιωμάτων μας στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και της αραβικής πρωτοβουλίας για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, με σκοπό την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και την επίλυση του ζητήματος των Παλαιστινίων προσφύγων βάσει της απόφασης 194 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφού δεν πρόκειται για διεκδίκηση ξένων εδαφών από μέρος μας εφόσον είναι τα εδάφη που μας ανήκουν. Εξάλλου τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν το Κράτος της Παλαιστίνης.
Όλοι οι λαοί του κόσμου που δεν δέχονται την καταπίεση, την κατοχή εδαφών είναι στο πλευρό των Παλαιστίνιων. Σημαντικό βήμα στον δίκαιο αγώνα μας είναι η αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους σε κοινοβουλευτικό επίπεδο από πολλά κράτη, όπως έκανε η Ελλάδα, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι πρόκειται για λαϊκή βούληση.
- Συχνά λέτε πως η κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών από ισραηλινές δυνάμεις έχει πολλές ομοιότητες με την αντίστοιχη κατοχή στο βόρειο τμήμα της Κύπρου από την Τουρκία. Ποια είναι τα κοινά στοιχεία των δύο αυτών περιπτώσεων και με ποιον τρόπο κρίνετε ότι μπορεί να λυθεί το Κυπριακό;
Η Τουρκία είναι φίλη χώρα για τον Παλαιστινιακό λαό. Είναι μέρος των βασικών παικτών στην περιοχή και μέρος των περιφερειακών συνδυασμών. Είναι επιπλέον μέλος του ΝΑΤΟ και αποσκοπεί στην ένταξή της και στην ΕΕ.
Σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα είμαστε υπέρ της επίλυσής του βάσει των αποφάσεων της Διεθνούς Νομιμότητας με σκοπό τη σταθερότητα και την ενότητα της Κύπρου και του φίλου Κυπριακού λαού με τον οποίο μας συνδέουν ιστορικές φιλικές σχέσεις.
- Ποιοι είναι οι πυλώνες της οικονομίας της Παλαιστίνης;
Εφόσον υπάρχει κατοχή, το Ισραήλ δεν ελέγχει μόνο το λαό αλλά και τα αγαθά. Αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους προς όφελος των Ισραηλινών μέσω των εποικισμών. Υπάρχουν καλλιεργήσιμα εδάφη που ελέγχονται από το Ισραήλ. Πριν έρθω ως Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, ήμουν Νομάρχης σε μια περιοχή δίπλα στη Νεκρά Θάλασσα στην κοιλάδα του Ιορδάνη με πολλά γόνιμα εδάφη, πλούσια σε μέταλλα και ποτάσιο καθώς και αποθέματα νερού που όμως τα εκμεταλλεύονται οι Ισραηλινοί.
Εκτός από τους καθημερινούς διωγμούς Παλαιστινίων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, το Ισραήλ ελέγχει και τους υδάτινους πόρους μας, τους αξιοποιεί και μετά τους πουλάει σε εμάς.
Ενδεικτικό είναι ότι οι έποικοι καταναλώνουν 10 φορές περισσότερο νερό από όσο οι Παλαιστίνιοι.
Πλήττεται και ο τουρισμός μας λόγω της κατοχής καθώς οι Ισραηλινοί ξεναγούν τους τουρίστες στις υπό κατοχή περιοχές μας και ακόμη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ επικαλούμενοι ότι τους ανήκει.
Το Ισραήλ ελέγχει και τα συνοριακά φυλάκια. Ακόμα και οι εισαγωγές και εξαγωγές περνούν από ισραηλινά λιμάνια και αεροδρόμια.
Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη όσο υπάρχει κατοχή. Παρόλο αυτά εμείς κάνουμε μια παραγωγική προσπάθεια κυρίως στον τομέα των φαρμάκων, των υφασμάτων, του τουρισμού και των γεωργικών προϊόντων τα οποία επιχειρούμε να εξάγουμε. Όμως υπάρχουν εμπόδια στις εξαγωγές μας καθώς το Ισραήλ καθυστερεί στα σύνορα την προώθηση των παλαιστινιακών προϊόντων όπως των φρούτων με αποτέλεσμα αυτά να χαλάνε και να μην είναι εξαγώγιμα. Επιπλέον, αυτή η τακτική των Ισραηλινών ανεβάζει το κόστος των προϊόντων καθώς οι εξαγωγικές εταιρίες υποχρεούνται να πληρώνουν για κάθε επιπλέον ημέρα παραμονής των προϊόντων τους στα λιμάνια, καθιστώντας έτσι τις παλαιστινιακές εξαγωγές μη ανταγωνιστικές.
- Εκτιμάτε ότι οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες της ΕΕ στην σημερινή προσφυγική κρίση υπήρξαν αποτελεσματικές μέχρι στιγμής;
Η ρίζα του προβλήματος σε όλη τη Μέση Ανατολή είναι η πολιτική απαρτχάιντ του Ισραήλ και η κατοχή, καθώς και η δράση των ισραηλινών τρομοκρατικών ομάδων με την απόλυτη στήριξη των Ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων.
Στο θέμα της προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να υποστεί τις συνέπειες του μόνο ένα κράτος. Η Ελλάδα χρειάζεται τη στήριξη της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί αυτή η ανθρώπινη τραγωδία.
Οι πρόσφυγες δεν έφυγαν με τη θέλησή τους από την πατρίδα τους αλλά έφυγαν καταδιωκόμενοι.
Ευγνωμονώ τον ελληνικό λαό για τη βοήθειά του προς τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα όμως δεν διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους λόγω της οικονομικής κρίσης για να καλύψει τις ανάγκες όλων αυτών των προσφύγων.
H Ελλάδα είναι μια χώρα με πολύ στενούς φιλικούς δεσμούς με την Παλαιστίνη και ο λαός μας την σέβεται πολύ. Η Ελλάδα έχει υποστεί τα δεινά της κατοχής και της προσφυγιάς όπως και εμείς, και ο Ελληνικός λαός καταλαβαίνει απόλυτα την μαρτυρία του λαού μας που ζει καθημερινά την αγριότητα της Ισραηλινής κατοχής.
- Ποιος είναι ο επίσημος αριθμός των Παλαιστινίων που ζουν στην Ελλάδα; Ποιο μήνυμα στέλνει ο Παλαιστινιακός λαός στον ελληνικό λαό για τις δυσκολίες που περνά σήμερα; Πώς θα χαρακτηρίζατε τις διμερείς σχέσεις Παλαιστίνης – Ελλάδας και ποιες προοπτικές συνεργασίας βλέπετε;
Στην Ελλάδα είναι μόνιμα εγκατεστημένοι περίπου 5000 Παλαιστίνιοι. Οι περισσότεροι έχουν πάρει την ελληνική υπηκοότητα καθώς ζουν πολλά χρόνια εδώ. Υπάρχουν φοιτητές, γιατροί, επιχειρηματίες, μηχανικοί, φαρμακοποιοί, που συμμετέχουν στην επαγγελματική, την κοινωνική, ακόμα και την πολιτική ζωή της Ελλάδας.
Υπάρχουν Έλληνες και στην Παλαιστίνη που ζούσαν εκεί πριν το 1948 όπως στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Οικογένειες Ελλήνων ζουν στα Ιεροσόλυμα και στη Ραμάλα και έχουν ενσωματωθεί πλήρως καθώς πολλοί Παλαιστίνιοι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, όπως και εγώ ο ίδιος.
Ιστορικά οι δύο λαοί έχουμε πολύ φιλικές σχέσεις ως μεσογειακοί λαοί που μοιραζόμαστε πολλά κοινά πολιτισμικά και θρησκευτικά στοιχεία. Οι Παλαιστίνιοι πάντα υποστήριζαν και υποστηρίζουν τους Έλληνες.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που θα μπορούσε να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο στην επίλυση του Παλαιστινιακού καθώς μια τέτοια προοπτική θα επιδράσει θετικά και στην ίδια τη χώρα.
Ο διπλωματικός μας σχεδιασμός προβλέπει την ένταξη μας σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς όπως έγινε στην Unesco, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και σε άλλους οργανισμούς. Ως συνέχεια της αναγνώρισης του ΟΗΕ του Παλαιστινιακού κράτους ως κράτος μη-μέλος, που η Ελλάδα στήριξε αυτή την απόφαση ψηφίζοντας υπέρ, κάτι που βεβαιώνει για μία ακόμη φορά την πάγια θέση των Ελληνικών Κυβερνήσεων διαχρονικά ως και σήμερα που στηρίζουν τα δικαιώματα του λαού μας και στηρίζουν τη λύση των δύο κρατών. Ένα Παλαιστινιακό Κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ. Ο λαός μας θα συνεχίσει τον αγώνα του ακολουθώντας την ειρηνική αντίσταση κατά της κατοχής μέχρι την πραγμάτωση των αναφαίρετων δικαιωμάτων του στην ελευθερία και στην ανεξαρτησία.
*Ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, κ. Marwan Emile Toubassi, έχει γεννηθεί το 1959 στη Ραμάλα και έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Birzeit University.