”Οι συντάκτες της ανακοίνωσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (Σ.Ε.Β.ΓΑ.Π.), που ανεύθυνα επιρρίπτουν ευθύνες στο Υπουργείο Εξωτερικών για πλημμελή προάσπιση της ελληνικότητας της φέτας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία Ε.Ε – Ν. Αφρικής, φαίνεται ότι έχουν κοντή μνήμη και ελλιπή ενημέρωση.
Λησμονούν ότι οι, μέχρι σήμερα, ρυθμίσεις για το καθεστώς προστασίας της φέτας προβλέπονταν στη συμφωνία Ε.Ε – Ν. Αφρικής που μονογραφήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2014, επί των ημερών της τότε Κυβέρνησης.
Η πραγματικότητα είναι ότι, και με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, το ζήτημα ετέθη εκ νέου σε διαπραγμάτευση και υπάρχουν πλέον οι συνθήκες για την εξασφάλιση μιας ευνοϊκότερης ρύθμισης που θα προστατεύει με τρόπο πιο αποτελεσματικό τη φέτα που αποτελεί εθνικής σημασίας, εξαγωγικό Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.”, αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Τι υποστηρίζει ο ΣΕΒΓΑΠ στην ανακοίνωσή του:
”O Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (Σ.Ε.Β.ΓΑ.Π.) εκφράζει την απόλυτη αντίθεση του με την δρομολογουμένη σε λίγες ημέρες από την Ελληνική Κυβέρνηση αποδοχή της Οικονομικής & Εμπορικής Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και 15 Κρατών της Νοτίου Αφρικής (SADC) διότι περιλαμβάνει την σκανδαλώδη και μοναδική εξαίρεση της φέτας από την δικαιωματική προστασία της ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Στο ίδιο δυστυχώς πνεύμα πρωτοφανούς διακριτικής μεταχείρισης για την χώρα μας έχει συνταχθεί και η αντίστοιχη συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA) και προγραμματίζονται πολλές άλλες. Το γεγονός αυτό δεν θα έχει μόνο τις αυτονόητες τραγικές συνέπειες για το εμπορικό μέλλον του παγκοσμίως γνωστού αυτού εθνικού μας προϊόντος αλλά θα αποτελέσει μια σοβαρή απώλεια της εθνικής μας παράδοσης και κληρονομιάς την οποία κανείς δεν έχει δικαίωμα να απεμπολήσει και να την εκχωρήσει σε οποιονδήποτε! Για το μέιζον αυτό θέμα έχουν ενημερωθεί και προειδοποιηθεί έγκαιρα, απ’ ευθείας από τον ΣΕΒΓΑΠ, όλοι οι εμπλεκόμενοι, από τους υπηρεσιακούς παράγοντες (τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Βρυξέλλες), έως όλους τους (σχετικούς με το θέμα) υπουργούς ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Έχουν ήδη γίνει επίσης κοινωνοί του εθνικού αυτού προβλήματος (από τον ΣΕΒΓΑΠ) και οι αρχηγοί όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων αναμένοντας τις άμεσες ενέργειές τους για να αποτρέψουν με κάθε τρόπο και μέσο το οποίο διαθέτουν την αποδοχή των συμφωνιών αυτών από την ελληνική πολιτεία και κατ’ επέκταση από την ΕΕ. Ο ΣΕΒΓΑΠ κάνει έκκληση όχι μόνο προς όλους τους προαναφερθέντες αλλά και προς όλους τους Έλληνες πολίτες να αντιδράσουν με κάθε τρόπο ώστε να αποσοβηθεί η μη αντιστρεπτή απώλεια της ταυτότητας του εθνικού μας αυτού προϊόντος (της φέτας) στις νέες αγορές που προσπαθεί να ανοίξει με τις συμφωνίες αυτές η ΕΕ. Είναι όχι μόνο ανάγκη αλλά και χρέος όλων των Ελλήνων να αντιδράσουμε ώστε να απαλείφει από τους όρους των συμφωνιών αυτών κάθε σημείο που δεν αναγνωρίζει πλήρως την ταυτότητα και την ονομασία της φέτας μόνον ως ελληνικού προϊόντος και μόνο με την πανευρωπαϊκά κατοχυρωμένη μοναδική του σύνθεση. Η πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας δεν θα έλθει από καμιά φορολογική πολιτική αλλά από την εκμετάλλευση του συνόλου αυτών των μικρών ή μεγάλων ευκαιριών που στην προκειμένη περίπτωση είναι απόλυτο δικαίωμα μας και όχι αντικείμενο συνδιαλλαγής ή διεκδίκησης.”, αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ.
Απάντηση του ΣΕΒΓΑΠ στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:
”Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΣΕΒΓΑΠ) αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει την λύπη του και την απογοήτευση του για την ομφαλοσκοπική αντίδραση του ΥΠΕΞ στο χθεσινό Δελτίο Τύπου του, στο οποίο ο Σύνδεσμος έθεσε προ των ευθυνών του κάθε δημόσιο και πολιτικό λειτουργό (όχι μόνο το ΥΠΕΞ) για το φλέγον θέμα της μη κατοχύρωσης της φέτας στις Οικονομικές και Εμπορικές Συμφωνίες της ΕΕ, με την ελπίδα να αποτραπεί αυτό το εθνικά επιζήμιο σενάριο.
Πρέπει κάποτε σε αυτή τη χώρα να γίνει κατανοητό, ότι η εθνική πολιτική (γιατί περί αυτής πρόκειται στο θέμα της φέτας) δεν πρέπει να ασκείται από τους πολιτικούς αλλά από το κράτος που οφείλει σε εθνικά θέματα να έχει μια συνέχεια, συνέπεια και ανεξαρτησία από κομματικούς μηχανισμούς και μικροπολιτικές. Πρέπει κάποτε σε αυτή τη χώρα να μην επιρρίπτονται ευθύνες στο παρελθόν αλλά να μας απασχολεί το τι μπορεί να γίνει στο παρόν για να εξασφαλίσουμε καλλίτερο μέλλον. Μόνον αυτή είναι δημιουργική στάση σε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει κανείς να αναλαμβάνει τις ευθύνες των προκατόχων του. Οφείλει όμως να κάνει οτιδήποτε μπορεί για να λύσει κάθε επίκτητο η καινοφανές πρόβλημα. Το σοβαρότατο λοιπόν πρόβλημα της φέτας, που εκ του μη όντος δημιουργήθηκε, φυσικά και δεν ξεκίνησε χθες. Μείζονα ευθύνη φέρουν όλοι οι μέχρι σήμερα διαπραγματευτές και συνομιλητές (σε κάθε επίπεδο) από το 2013. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι τι πρέπει να κάνει η πολιτεία σήμερα στο απλό δίλλημα του να υπογράψει ή να μην υπογράψει τις εν λόγω συμφωνίες. Το δίλλημα του να τινάξει τις σημαντικές αυτές συμφωνίες στον αέρα ή όχι (αν δεν σεβαστούν πλήρως την ταυτότητα της φέτας όπως το έχουν κάνει για όλα τα άλλα ΠΟΠ προϊόντα της ΕΕ). Για την ακρίβεια δεν υπάρχει κατά την άποψη του ΣΕΒΓΑΠ καν δίλημμα. Υπάρχει μόνο η θέση που προασπίζει με τον καλύτερο τρόπο το εθνικό συμφέρον. Δεν υπάρχει επομένως «ευνοϊκότερη ρύθμιση» αλλά «δυσμενέστερη ρύθμιση» γιατί απλούστατα το σημείο αναφοράς είναι το επίπεδο πλήρους κατοχύρωσης της φέτας που άλλωστε χαίρουν όλα τα υπόλοιπα ΠΟΠ τυριά της ΕΕ. Αν πάντως το ΥΠΕΞ γνωρίζει οποιαδήποτε πράξη του παρελθόντος που να δεσμεύει και υποχρεώνει την Ελλάδα σήμερα να αποδεχθεί την συμφωνία της ΕΕ-N. Αφρικής (SADC), ο ΣΕΒΓΑΠ παρακαλεί να το γνωστοποιήσει δημοσίως για να μάθουν οι επιχειρήσεις, οι κτηνοτρόφοι και όλοι οι Έλληνες τον λόγο που θα χαθεί η ταυτότητα της φέτας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν δεν υπάρχει καμία τέτοια πράξη τότε η αποδοχή της συμφωνίας αποτελεί εθνική μειοδοσία. Η μονογραφή πάντως που επικαλείται το ΥΠΕΞ από την ΕΕ το 2014 δεν δεσμεύει κανένα Κράτος-Μέλος να αποδεχθεί την συμφωνία. Άλλωστε, αν ίσχυε αυτό, δεν θα δεχόμασταν σήμερα ασφυκτικές πιέσεις από την ΕΕ να υπογράψουμε επειγόντως την συμφωνία και δεν θα υπήρχε λόγος να γίνει από πλευράς ΣΕΒΓΑΠ όλη αυτή η προσπάθεια. Έστω λοιπόν και την τελευταία στιγμή ο ΣΕΒΓΑΠ καλεί όχι μόνο το ΥΠΕΞ αλλά και κάθε αρμόδιο Υπουργείο να αφήσουν την λογική του «μη χείρον βέλτιστον» και να σταθούν εμπόδιο στην πρωτάκουστη αυτή εθνική διάκριση εις βάρος της χώρας. Σε μια τέτοια εθνική πράξη αντίστασης ο ΣΕΒΓΑΠ θα είναι αρωγός. Στην αντίθετη περίπτωση θα είναι ακριβώς απέναντι.” αναφέρει ο ΣΕΒΓΑΠ ως απάντηση στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.